סרטן הכבד

נושא מרכזי בעבודתו של קמפבל לפני “מחקר סין” היה הקשר שבין צריכת חלבון להתפתחותסרטן הכבד, מחלה שקטלה ילדים פיליפיניים רבים בתקופת המחקר. המחקר התמקד בחומרהמסרטן אפלטוקסין (aflatoxin). החוקרים הגיעו למסקנה חד-משמעית, שהפעילות ההרסנית של אפלטוקסין משקפת את כמות החלבון שצורכים: כמות גבוהה (20% מהקלוריות שצורכים )מפעילה את האפלטוקסין; ואילו כשצורכים חלבון ב-5% מהקלוריות (כשליש מהכמות הממוצעתבארצות-הברית) חלה ירידה דרסטית בפעילות האפלטוקסין. אף על-פי שאפלטוקסין הוא החומר המסרטן”, מה שמשפיע על התפתחות תאים סרטניים הוא אפוא כמות החלבון שצורכים כשכמות החלבון נמוכה (5%), אין השפעה מזיקה אפילו לכמות גדולה של אפלטוקסין. עוד נמצא, שירידה בצריכת החלבון עוצרת את המשך התפתחותם של תאים סרטניים. המחקר התמקד בתחילה רק בחלבון מן החי (עמ’ 59):

עבור כל הניסויים הללו, השתמשנו בקזאין, המרכיב עד 87% מהחלבון בחלב פרה. אז השאלה ההגיונית הבאה הייתה האם לחלבון צמחי, שנבחן בדרך זהה, יש אפקט דומה לקזאין על קידום התפתחות סרטן. התשובה היא ‘לא’ מדהים. בניסויים אלה, חלבון צמחי לא עודד התפתחות סרטן, גם בכמויות הצריכה הגבוהות ביותר.


ממצאים אלה תאמו את הנתונים מהפיליפינים, ולפיהם חולי סרטן הכבד היו בעיקר ילדי המשפחות העשירות, שצרכו מוצרים מן החי בכמויות גדולות. הצוות של קמפבל בדק את השפעת חלבון החיטה וחלבון הסויה, ורכיבים תזונתיים נוספים. נבדקו גם גורמים מסרטנים אחרים מאפלטוקסין, לסרטן הכבד ולסרטן השד. מסכם קמפבל בעמוד 66:

החלה להופיע תבניתרכיבים תזונתיים ממזונות שמקורם בבעלי-חיים מגבירים את התפתחות הגידולים, בעוד שרכיבים תזונתיים ממזונות על בסיס צמחי מצמצמים את התפתחות הגידולים.