היחס בין הרכיבים התזונתיים למשקל המוצר –
תעלול שיווקי להטעיית הציבור

על פי חוק מציינים על גבי אריזות את הערך התזונתי. טבלות אלה נותנים לנו מידע רב ועוזרות לנו להחליט באיזה מוצר לבחור, אלא שתעשיות החיי מנצלות טבלות אלה כדי להטעות אותנו. בדקו בעצמכם וחשבו את הערך הקלורי של השומנים (9 קלוריות לגרם שומן), החלבונים והפחמימות (4 קלוריות לכל גרם). אם תעשו את החישוב הזה, למשל, עם אריזות חלב, אז יתברר לכם שהחלב הנמכר כמוצר “דל-שומן” (1% שומן בלבד), אינו מכיל רק 1% שומן. 21% מהקלוריות שלו מקורן בשומן. רק אם ניקח בחשבון את המשקל הכולל של החלב, הכולל גם מים, נוכל לטעון כי הוא מכיל 1% שומן בלבד. חלב דל שומן אינו מוצר דל שומן כלל, כמו גם הגבינות דלות השומן והמזונות האחרים שמקורם מן החי, שגם אחוזי השומן שלהם מחושבים על פי המשקל הכולל של המוצר. זהו תעלול שיווקי של היצרנים ותו לא. לאמתו של דבר, 47% מהקלוריות שבחלב המלאה (3%) מקורן בשומן.

אותם החישובים תוכלו לעשות עם גבינות, פסטרמה, חזה עוף, וכו’. תווכחו כי מוצר “דל” שומן הוא רב שומני. בתאבון.

אחוזי השומן האמיתיים במוצרי חלב:

שם המוצר
אחוז הקלוריות משומן
אחוז השומן הרווי מסך השומן
גבינה 9%
60
37
צהובה חצי שמנה 17% ופרמזן
60
37.5
יוגורט 3%
45
30
חלב 3%
47
27
חלב 1%
21.5
10.7
גבינת שמנת
90
56
גבינת מוצרלה
69
61
גבינת מוצרלה דלת שומן
56
64
גבינת ריקוטה
68
64
גבינת ריקוטה דלת שומן
51
62

גם אוסנת הראל באתר ynet תרמה כתבה באותו הנושא.