התמותה בטרם עת

ד”ר מין לי מבית הספר לרפואת הציבור בהרווארד, ערכה מחקר בן 27 שנה, בקרב 19297 גברים. ד”ר לי בדקה את שיעורי התמותה של הגברים שלא עישנו מעולם, ומצאה כי שיעורי התמותה הנמוכים ביותר נרשמו בקרב 20% מהנבדקים, שהיו הרזים ביותר מבין כלל המשתתפים. הסיכון של המשתתפים הרזים ביותר למות ממחלות לב וכלי דם במהלך תקופת המחקר (1961 – 1988), היה נמוך פי 2.5, בהשוואה לקבוצת המשתתפים השמנים ביותר. ד”ר לי ציינה כי “נמצא קשר ישיר בין משקל הגוף לבין שיעורי התמותה. שיעורי התמותה הנמוכים ביותר נרשמו בקרב הגברים הרזים ביותר. ככל שמשקל הגוף עלה, עלו גם שיעורי התמותה.”

מחקרים שנערכו ב-1984 בקרב נבדקים המשתייכים לכת של נוצרים אדבנטיסטים מספקים לנו מידע נוסף בנושא זה. חברי הכת, המנהלים אורח חיים מיוחד, אימצו לעצמם הנחיות תזונתיות מסוימות. המנהגים האדבנטיסטים מתנגדים לצריכת בשר, עוף וביצים ואוסרים על אכילת בשר חזיר. מכיוון שאין איסור מוחלט על אכילת מזונות מן החי, הרגלי האכילה משתנים מאדם לאדם. חלק מהאדבנטיסטים נמנעים לחלוטין מאכילת בשר וביצים, בעוד שאחרים צורכים מזונות אלה מדי יום. בחינה מדוקדקת של נתוני המחקר מעלה כי תוחלת החיים הארוכה ביותר נרשמה בקרב אלו שהקפידו על דיאטה צמחונית במשך התקופה הארוכה ביותר. הנבדקים שצרכו תפריט צמחוני במהלך מחצית חייהם לפחות, חיו 13 שנה יותר, בהשוואה לתושבי קליפורניה שאינם מעשנים ואינם משתייכים לכת זו.

מעניין ביותר הוא מחקר שחקר את הרגלי התזונה של אנשי אוקינאווה (Okinawa), שנחשבים כעם הבריא ביותר, וחלק נכבד מהם חוצה את גיל ה-90 ואף ה-100. כאן תמצאו כתבה מסכמת על המחקר, וכאן ניתן לקנות את הספר (ולקרוא עליו).

מחקרים וכתבות:

תזונה ים תיכונית – למניעת מחלות ראיות